vraag & antwoord

Is het ‘de bestede uren’ of ‘de besteedde uren’?

Taal en communiceren

Het is ‘de bestede uren’. ‘Bestede’ is hier een bijvoeglijk naamwoord bij ‘uren’. Dat bijvoeglijk naamwoord is afgeleid van het voltooid deelwoord. De hoofdregel voor dit soort bijvoeglijke naamwoorden is dat ze gevormd worden door achter het voltooid deelwoord een e te zetten: beantwoord (voltooid deelwoord), beantwoorde (bijvoeglijk naamwoord). Een uitzondering vormt een bijvoeglijk naamwoord […]

Het is ‘de bestede uren’. ‘Bestede’ is hier een bijvoeglijk naamwoord bij ‘uren’. Dat bijvoeglijk naamwoord is afgeleid van het voltooid deelwoord.

De hoofdregel voor dit soort bijvoeglijke naamwoorden is dat ze gevormd worden door achter het voltooid deelwoord een e te zetten: beantwoord (voltooid deelwoord), beantwoorde (bijvoeglijk naamwoord).

Een uitzondering vormt een bijvoeglijk naamwoord dat een lange klinker heeft: oo, ee (groot, breed). Je schrijft dus niet ‘besteede’ (besteed + e) maar  ‘bestede’: ‘de bestede uren’. Hetzelfde geldt voor ‘het begrote budget’ (niet begrootte), ‘de verbrede weg’ (niet verbreedde).

Reageer op dit artikel