Hoe word je zoals Donna in Suits? ‘Een Donna springt er meteen uit’

Onmisbaar, scherpzinnig en doortastend. De ultieme assistent, dat is Donna Paulsen, de assistant uit de tv-serie Suits. Hoe word je zoals zij?

Niemand is onmisbaar op het werk, en gelukkig maar. Het werk draait allemaal door, toch, ook als je er niet bent? Nuchter gezegd, en wel zo gezond. Toch zijn er mensen die écht onmisbaar lijken op de werkvloer, zonder wie van alles in het honderd zou lopen.

Ruim een op de drie managementsupporters denkt bijvoorbeeld dat de manager regelmatig niet op een afspraak zou verschijnen zonder haar of zijn hulp (Schoevers en Public Support, 2021).

Daar kun je van alles van vinden, maar het punt is dat een assistent op haar of zijn eigen wijze werk uit handen neemt, plooien gladstrijkt in de communicatie en de weg effent naar positieve (bedrijfs)resultaten.

Formidabele assistent

Donna Paulsen (gespeeld door Sarah Rafferty) uit de tv-serie Suits is zo’n formidabele assistant. Altijd volledig geïnformeerd, een verbinder en versterker. De ideale assistent en vertrouweling van advocaat Harvey Specter. Kortom: een rolmodel voor ondersteuners.

Hoe doet ze dat? Wat is haar geheime wapen?

Commitment, dat is wat trainer en innovatiecoach (en fan van de serie) Marianne Smits zo mooi vindt aan Donna. “Verbinden en versterken is hard werken. Je moet uit je schulp kruipen en de ander werkelijk willen ontmoeten. Een Donna springt er meteen uit.”

Donna is een fictioneel karakter, maar er zijn ook ‘echte’ Donna’s. Zoals Lissa Mackie bij Heineken en Ruth Brusewitz bij Tencent, over wie we al eens schreven. Wil jij zelf uitgroeien tot een echte Donna? Volg dan de tweedaagse training van Marianne Smits: Verbinden en versterken als een Donna.

Dit vind je misschien ook interessant