'Maak jezelf onmisbaar' - oké, maar hoe dan?

'Maak jezelf onmisbaar' - oké, maar hoe dan?

'Futureproof' is een irritante term, maar de toekomst ontkennen is ook geen optie, schrijft columnist Danielle van Hierden.

Ik wil het met je hebben over iets waar je het misschien helemaal níét over wilt hebben. Iets wat je wellicht angst inboezemt, waar je wakker van kan liggen, maar waarvan je weet dat het er toch écht van gaat komen, namelijk Het Grote Onbekende: de toekomst. En dan met name jóúw rol in de toekomst.

Even tussen ons: om heel eerlijk te zijn, vind ik de hele term futureproof zo irritant. Wij zijn juist degenen die altijd tien stappen verder vooruit denken dan de rest, dus hoe futureproof wil je het hebben? Maar de eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat we dit voornamelijk doen voor anderen, meestal niet voor onszelf.

En daar gaat het mis. Je moet namelijk echt gaan nadenken over hoe je jouw rol wilt vervullen in de toekomst. Ontkennen heeft geen zin, onze rol verandert, dat is duidelijk. In het afgelopen jaar heb je ervaren hoe snel dingen anders kunnen gaan. Bevries niet, wees geen bang konijn dat angstig in de felle koplampen van de toekomst kijkt. Blijf in beweging, zorg dat jij aan het stuur zit en weet welke kant jij op wilt gaan.

De boodschap die je overal hoort, is: maak jezelf onmisbaar! En dat klopt, daar hebben ze helemaal gelijk in. Maar hoe dan? In mijn ogen is daar geen eenduidig recept voor. Simpelweg omdat jij uniek bent, dus ook uniek in waarin jij kunt uitblinken.

Waar hoe dan ook behoefte aan blijft, is:

  • Iemand die oog houdt voor de mens achter de werknemer, een verbinder die benaderbaar en toegankelijk is, maar ook de waarheid durft te zeggen (verdiep je bijvoorbeeld in personal coaching of een opleiding tot chief happiness manager).
  • Iemand die overzicht bewaart, acties uitzet en bewaakt (ontwikkel de skills van een projectmanager en investeer in kennis van digitale tools die je hierbij kunnen helpen).
  • Iemand die zijn/haar creativiteit inzet voor het organiseren van onvergetelijke events (verbreed je horizon, doe ideeën op in het buitenland en leer van de allerbeste eventmanagers in Nederland).
  • Iemand die weet welke innovatieve werkvorm er nodig is om tot het gewenste resultaat te komen, iemand die sturend in een meeting aanwezig is en innovatie stimuleert (ontwikkel faciliteerskills, lees je in, check bijvoorbeeld de site sessionlab.com en blaas iedereen omver met jouw inbreng).

Je hoeft en kunt niet alles zijn. En er zullen vast nog meer rollen te bedenken zijn, maar welke spreekt jou het meest aan? Waar wil je meer van en beter in worden? Durf groot te denken, spreek je ambities uit en ga aan de slag. Maak gebruik van het opleidingsbudget dat er voor jou gereserveerd staat. Wanneer je zelf keuzes gaat maken waarin jij jezelf wilt gaan ontwikkelen, geeft dat rust, focus en plezier. En het allermooiste: het maakt je woest aantrekkelijk voor werkgevers, zowel nu als in de toekomst!

Zakelijk tekenen voor assistants

Danielle van Hierden brengt complexe informatie terug tot de kern door middel van zakelijk tekenen. Zij traint assistants om met deze krachtige tool meer impact te maken. De cartoon hieronder is van haar.

cartoon woest aantrekkelijk danielle van hierden

Onderdeel van de collectie

AI en toekomst van het vak

Met AI (artificial intelligence) neemt de digitalisering een nieuwe vlucht. Dit heeft een groot effect op het werk en de toekomst van managementondersteuners. Lees hier alles over de veranderingen, hoe je AI voor jou kunt laten werken en hoe je daarmee futureproof blijft.

Zo style je de panterprint op kantoor

Zo style je de panterprint op kantoor

Bij de panterprint is de grens tussen classy en trashy dun. Maar met deze tips van imagostylist Berna de Jong tover je dit motief om tot een...

Zo vat je die burn-out bij de horens

Zo vat je die burn-out bij de horens

Een burn-out heeft veel gevolgen, zoals moeite met organiseren of plannen. Zaken die belangrijk zijn voor de assistant. Ervaringsdeskundige Brankele...

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

Dit zijn twaalf irrationele en belemmerende overtuigingen én hoe jij ze kunt omvormen tot helpende gedachten of overtuigingen.

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

Een fulltime office assistant* met hr-taken ontdekt in de periode dat ze in een burn-out belandt dat ze hoogsensitief is. Het geeft haar inzicht in...

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Soms lijkt het wel of je ieder een andere taal spreekt. Herkenbaar? Ontdek je persoonlijke gedragsstijl met de LIFO-methodiek. En ken de valkuilen.

Dit is een met AI gegenereerde afbeelding. Foto Shutterstock

Collega's coachen: voorbeelden van coachende vragen

Vanuit de secretaresserol coachen? Die rol is je waarschijnlijk op het lijf geschreven. Er zijn veel raakvlakken tussen ondersteuners en coaches.

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Perfectionisme heeft raakvlakken met dwang en verslaving, en kan tot serieuze mentale én fysieke problemen leiden, waarschuwen twee experts.

Laat jezelf bloeien door je tuintje op orde te houden

Laat jezelf bloeien door je tuintje op orde te houden

Sta wat vaker stil bij wat mensen van je vragen en verwachten, adviseert psycholoog Gerda Bos. Bedenk of dit je verder helpt of juist beknelt.