Gebruik de Global Skills Matrix om te tonen hoeveel je waard bent

Gebruik de Global Skills Matrix om te tonen hoeveel je waard bent

In het voorjaar van 2022 verscheen de Nederlandse vertaling van de Global Skills Matrix. Dit raamwerk helpt supportprofessionals bij het uitstippelen van een loopbaanpad. Het bevat namelijk een universele beschrijving van werkniveaus. "Het is tijd dat dit vak erkenning en waardering krijgt", zegt Helen Monument, voorzitter van de organisatie achter de Matrix.

De Britse Helen Monument was meer dan dertig jaar officemanager en PA voor verschillende managers in uiteenlopende bedrijven in Nederland, waaronder Shell. Rode lijn in haar loopbaan: haar betrokkenheid bij procesverbetering en de professionele ontwikkeling van assistants en secretariaten. Nu is ze spreker, trainer en coach voor haar eigen bedrijf Monumental Assistance. Daarnaast is ze voorzitter van de World Administrators Alliance (WAA).

Wereldwijd op de kaart

De WAA heeft als doel het administratieve beroep te ontwikkelen en verheffen, en daarmee wereldwijd op de kaart te zetten. Helen streeft ernaar het vak zichtbaar te maken en assistants de handvatten te geven om professioneel te groeien. Dat is koren op haar molen: “Ik doe graag iets terug voor dit vak, want het heeft voor mij veel deuren geopend.”

Helen Monument

Global Skills Matrix

Mijlpaal en pronkstuk van de WAA is de Global Skills Matrix. In september 2021 verscheen de Matrix in het Engels, voorjaar 2022 verscheen de Nederlandse vertaling. Het is een wereldwijd erkend raamwerk voor ondersteuners en HR-teams dat het internationaal mogelijk maakt om vijf werkniveaus en carrièremogelijkheden te identificeren. Zo wordt helder wat het potentieel is van een effectieve ondersteuner voor een organisatie.

Helen benadrukt de urgentie ervan. “Deze beroepsgroep krijgt weinig tot geen aandacht, er zijn geen loopbaantrajecten, doorgroeimogelijkheden of goede functieomschrijvingen. Terwijl er wereldwijd maar liefst een half miljard mensen werken in de administratieve sector, vooral vrouwen: administratieve krachten, officemanagers, secretaresses, personal assistants.”

160 functienamen

De WAA deed als eerste wereldwijd onderzoek onder ruim drieduizend assistants. De resultaten liegen er niet om. Er kwamen meer dan 160 verschillende functienamen naar boven. 58 procent van de ondervraagden vindt dat ze niet hun volledig potentieel kunnen inzetten in de organisatie. 60 procent heeft niet genoeg loopbaankansen om door te groeien. En 73 procent vindt dat organisaties de rol en de impact van een ondersteuner niet goed begrijpen.

Functieprofiel

“Dat is niet zo gek, maar wel schokkend”, zegt Helen. “Door de wildgroei aan functietitels is het logisch dat mensen niet precies weten wat assistants doen. Veel van hen hebben geen of een verouderd functieprofiel. Wil je iemand kunnen beoordelen, dan heb je juist een up-to-date profiel nodig en kpi’s, de doelen waarop je wordt beoordeeld. Dan kun je groeien.”

Erkenning en waardering

Om het vak op te tillen en zichtbaar te maken, is juist dat inzicht noodzakelijk. “We willen laten zien dat dit een carrière is, niet alleen maar een baan. Het is een loopbaankeuze. Het is tijd dat dit vak erkenning en waardering krijgt. De Matrix focust op excelleren op jouw niveau en helpt om je functie, je rol en taken in beeld te krijgen zodat je professioneel kunt groeien.”

Blauwdruk voor competenties

Met het raamwerk kun je je vaardigheden, taken en rollen inzichtelijk maken en een loopbaanpad uitstippelen. Het is een routekaart waarmee je je kennis en skills kunt aantonen, zien waar nog gaten zitten en mogelijkheden voor opleidingen en trainingen.

Helen is trots. “Het is een gamechanger voor ons vak. Meestal wordt een blauwdruk als deze van bovenaf opgelegd. Wij doen het precies andersom: bottom-up. Geredeneerd vanuit de positie van de managementondersteuner.”

Onmisbaar hulpmiddel

Ze benadrukt dat het document voor álle assistants een onmisbaar hulpmiddel is. “Er is een kleine minderheid die actief bezig is met hun carrière en professionele ontwikkeling; je ziet het aan de relatief lage ledenaantallen van netwerkorganisaties als IMA en NVD. Een grote groep werkt met plezier, maar is niet bezig zich te ontwikkelen. Ik hoop dat we met de Matrix ook deze groep bereiken. De wereld van werk is aan het veranderen, veel handmatige en routinetaken worden door apps gedaan. Om te overleven in de toekomst moeten ondersteuners andere skills ontwikkelen, de Matrix laat zien welke.”

Download de Global Skills Matrix

Ga naar globalskillsmatrix.com om het raamwerk te downloaden (hier in het Nederlands). Doorloop daarna de volgende stappen voor een snelle start.
1. Bekijk de skills en markeer welke jij beheerst
Kijk naar de niveaus, pak een markeerstift en vink aan welke skills je hebt. Markeer ook de skills die je nog niet (volledig) beheerst, zodat je de gaten ziet.
2. Vind je level, van starter tot master
Bekijk de taken per niveau. Wees eerlijk over je niveau van competentie. Heb je bijvoorbeeld basiskennis van Excel, of maak je ook draaitabellen? Dat is echt een specialisatie.
3. Pak je functieomschrijving erbij
Leg je functieomschrijving naast de profielen in de Matrix. Die profielen helpen je om je functieomschrijving aan te passen, in overleg met je HR-manager of leidinggevende. Zo ziet je manager in één oogopslag waar je staat en waar mogelijkheden liggen. Geef aan wat je graag zou willen en hoe je dat zou willen bereiken. Je kunt het aankaarten voor alle assistants in je organisatie, zodat de hele groep ermee aan de slag kan.

Onderdeel van de collectie

Loopbaan en doorgroeien

Hier vind je alles over het managen van jouw loopbaan als assistant. Over doorgroeimogelijkheden binnen het vak en daarbuiten, jezelf profileren en anderen coachen. En ook: wat er komt kijken bij netwerken en solliciteren.

Vera Bot

Vera Bot

Hoofdredacteur Management Support

Vera Bot is hoofdredacteur van Management Support Magazine en manager van de online content op managementsupport.nl en de verspreiding ervan via social media kanalen.

Personal assistant: krijg zelfinzicht en zet problemen om in kansen

Personal assistant: krijg zelfinzicht en zet problemen om in kansen

Kijk naar jezelf en leer van wat je ziet en voelt, adviseert trainer Gerry Ubels. Zij verzorgt de opleiding Personal Assistant.

De 5 meest gelezen artikelen van februari 2024

De 5 meest gelezen artikelen van februari 2024

Mis ze niet, de vijf meest aangeklikte artikelen van februari 2024! Over onder meer: gedeeld leiderschap, iemand inwerken op het secretariaat en...

Work on your skills! Doe mee aan ons onderzoek

Work on your skills! Doe mee aan ons onderzoek

We brengen graag de skills in kaart van de ondersteuner van nu - met jouw hulp!

Zo word je een strategisch gesprekspartner voor je manager

Zo word je een strategisch gesprekspartner voor je manager

Eerst denken, dan doen: het klinkt logisch, maar met een hoge werkdruk schiet je snel in de actiemodus. Hoe kun je in de waan van de dag toch...

Vijf vragen die je jezelf moet stellen halverwege jouw loopbaan

Vijf vragen die je jezelf moet stellen halverwege jouw loopbaan

Halverwege jouw loopbaan kan je worstelen met de onverwachte koers van jouw carrièrepad. Maar volgens deze experts is dit moment juist een goede...

Virtual assistant: profiel

Virtual assistant: profiel

De virtual assistant is in opkomst. De functie is niet alleen populair bij support professionals maar meer en meer bedrijven en ondernemers weten de...

Op afstand werken kost je een promotie

Op afstand werken kost je een promotie

Collega's die op afstand werken lopen grote kans benadeeld te worden bij promoties. Af en toe je gezicht laten zien, loont dus. Maar dat is niet...

Beste managers, deel het leiderschap met ondersteuners!

Beste managers, deel het leiderschap met ondersteuners!

Geen tijd voor je talenten, want 'de baas wil…'? Dat kan anders: met gedeeld leiderschap, waarbij het secretariaat aan het roer staat.