'De meeste managers weten niet wat hun secretariaat doet'

'De meeste managers weten niet wat hun secretariaat doet'
Marianne Smits

Niet managers, maar secretaresses zijn de aangewezen professionals om het werk beter te organiseren. Dat zegt coach Marianne Smits in het nieuwe Management Support Magazine.

Op de vraag ‘wat is de grootste valkuil op het secretariaat’ antwoordt Marianne Smits zonder aarzelen. “Altijd maar uitgaan van de vraag: wat wil de manager? De traditionele verhouding opdrachtgever versus opdrachtnemer, zittend op onze eigen eilandjes: we kennen het allemaal. Maar als je wacht tot je manager in de lucht komt, zijn jij en je team altijd te laat.”

Liever draait ze het om, zodat het secretariaat zelf aan het stuur komt te staan – niet als ‘een clubje’ individuele professionals, maar als een geolied team. Simpel gezegd draait gedeeld leiderschap om twee vragen: wat is de optimale dienstverlening aan de organisatie? En hoe dragen jullie daar als secretariaat samen de verantwoordelijkheid voor?

Op 14 juni verschijnt het nieuwe Management Support Magazine, met onder meer het interview met Marianne Smits. Probeer het abonnement nu twee maanden gratis!