Wat is de Bullet Journal Methode en waarom is-ie zo verslavend?

Wat is de Bullet Journal Methode en waarom is-ie zo verslavend?

Het is al een aantal jaar een rage: schrijven in een bullet journal. Het is het notitieboek 2.0: een agenda, dagboek en to-dolijst in één. Je kunt zo'n journal ook zakelijk gebruiken. Hij is misschien zelfs beter dan welke digitale tool dan ook.

Ik ben verslaafd aan notitieboeken en pennen. Zelfs nu ik al jaren op een laptop werk en schrijf, vind ik werken op papier met pen nog steeds het fijnst. Die geur van papier en inkt! Al sinds ik kan schrijven, leg ik mijn leven vast in dagboeken. Vroeger, toen ik veel tijd had, was ik wijdlopig en breedsprakig en verloor ik me in minutieuze details. Maar tegenwoordig schrijf ik in staccatostijl: elke avond noteer ik korte kreten over wat ik meemaakte die dag, met wie, wat me opviel, welke gedachten ik had, toevalligheden, wat ik leuk en minder leuk vond en leuke uitspraken van de kinderen.

Leuk voor later, denk ik dan. Om terug te kijken.

Plannen en reflecteren

De drang om mijn gedachten en indrukken te ordenen, ze ‘waar’ te zien worden op papier en daarmee misschien zelfs onschadelijk te maken (van me af te schrijven), is blijvend. Daarnaast maak ik ellenlange to-dolijstjes die ik fijn kan afstrepen, zakelijk en privé.

Maar… zou ik dit schrijven ook kunnen gebruiken om juist vóóruit te kijken, om een overzicht te maken en mijn vaak onrustige brein te kalmeren?

Ja, dat kan. Met een bullet journal, afgekort: BuJo.

Wat is een bullet journal?

De bullet journal is een notitieboek met puntjes in plaats van lijnen. Je kunt het zien als dagboek, agenda en to-dolijst in één. Je ordent je leven op een speelse manier. Je zet er afspraken in, planning, to-do’s, maar ook gedachten, inspiratie, reflectie. Het kan je naast ontspanning heel wat opleveren. Niet voor niets noemt men de Bullet Journal Methode de ‘Marie Kondo van het dagboekschrijven’.

Eveline van Zeeland schreef er een enthousiaste blog over. Zij geeft onder meer trainingen over design thinking, oplossingsgerichtheid en het brein, en is altijd bezig met creatieve technieken. Zij las met veel plezier de megabestseller over de Bullet Journal Methode van Ryder Carroll. Hij ontwikkelde de methode als een manier om met zijn ADD om te gaan. De basis van de methode ligt in deze negen woorden: track the past, order the present, design the future.

Toen Eveline er naar aanleiding van dat boek mee aan de slag ging, verraste het resultaat haar. Ze kon beter visueel denken en werken, en meer verbanden leggen. Ze werd creatiever en innovatiever en algeheel meer ontspannen en licht.

Intentioneel leven

De missie achter de methode is dat je bewust wordt van hoe je jouw tijd en energie besteedt. Zo kun je intentioneel leven: je reflecteert op een creatieve manier op je leven. Je maakt geen ellenlange to-dolijstjes meer. maar je schrijft je doelen op, werkt ernaartoe en onderweg reflecteer je erop. In plaats van lijstjes maak je ‘logs’ van taken en afspraken. met als resultaat: meer overzicht en minder stress. En je stimuleert jouw creatieve brein om verbindingen te leggen.

Je combineert daarmee het zakelijke en resultaatgerichte met het speelse en creatieve. Het klinkt als muziek in mijn oren.

Vera Bot

Vera Bot

Hoofdredacteur Management Support

Vera Bot is hoofdredacteur van Management Support Magazine en manager van de online content op managementsupport.nl en de verspreiding ervan via social media kanalen.

Werkoverdracht voor vakantie: zo gaat het mis, zo doe je het goed

Werkoverdracht voor vakantie: zo gaat het mis, zo doe je het goed

Hoe draag je succesvol je werk over aan een collega voordat je op vakantie gaat? Lees waarom het vaak misgaat en hoe je het beter doet.

6 cruciale eisen voor een zelfsturend secretariaat

6 cruciale eisen voor een zelfsturend secretariaat

Een zelfsturend team moet aan deze zes eisen voldoen om optimaal creatief, productief en zelfredzaam te zijn.

Oproep: onderzoek naar focus op het werk

Oproep: onderzoek naar focus op het werk

Focus krijgen én houden in een kantoortuin valt niet mee... Hoe en waardoor word jij afgeleid? Doe mee aan ons korte onderzoek! De resultaten delen...

7 tips om een projectteam te leiden zonder 'echt' gezag

7 tips om een projectteam te leiden zonder 'echt' gezag

Ook als je niet formeel de leiding hebt over leden van je projectteam, kun je daarin wel leiderschap tonen. Expert Marie-Louise Anthonissen geeft...

Zo bewaak je de voortgang van een project

Zo bewaak je de voortgang van een project

Wat kun jij doen in je rol als projectassistent om de voortgang van een project zo soepel mogelijk te laten verlopen? Een stappenplan.

Service level agreement (SLA): werkwijze, voordelen en valkuilen

Service level agreement (SLA): werkwijze, voordelen en valkuilen

De service level agreement (SLA) is een overeenkomst tussen klant en secretariaat. Deze drie experts leggen je uit hoe je ermee werkt.

Wat hoort thuis in een procesbeschrijving?

Wat hoort thuis in een procesbeschrijving?

Met een procesbeschrijving formuleer je duidelijk doelen voor jouw team en kun je samen aan de slag voor de klant. Wat moet er in zo'n beschrijving...

Het secretariaat als superkracht

Het secretariaat als superkracht

Het secretariaat kan je inzetten als superkracht. Drie tips voor assistants van trainer Karen Visser om vraag en aanbod af te stemmen aan de 'klant'.