Wat kun je verwachten van een rol als HR-ondersteuner?

Wat kun je verwachten van een rol als HR-ondersteuner?

Als je als ondersteuner de HR-kant op wilt, is het fijn om te weten wat er allemaal speelt op die afdeling, welke trends er zijn en hoe er gewerkt wordt. HR Director Esther Visser helpt je bij het kiezen van jouw pad.

De rol van HR-medewerker, HR-ondersteuner of HR-adviseur wordt steeds technischer en meer gericht op cijfermatige onderbouwing. Ook op het gebied van het werken voor en met mensen wordt er steeds meer geautomatiseerd. HR-analytics is een van de belangrijkste toekomstvisies voor het HR-vakgebied. Het betekent zoveel als: neem strategische beslissingen over mensen op basis van aantoonbare cijfers. Op basis van cijfers kun je beslissen aan welke knoppen je kunt draaien, welke prioriteiten je kiest in je HR-plannen, wat wel en niet werkt en of iets kostenefficiënt is.

Ook in de recruitment werkt het zo. Recruitment is een van de pijlers van het HR-werk. Zonder goede mensen, geen bedrijf. Om die goede mensen te vinden is het zaak dat de vacatures van jouw bedrijf op zo veel mogelijk plekken zichtbaar zijn voor de mensen die jij graag in je bedrijf wilt hebben. Om je vacatures onder de aandacht te brengen bestaan er tegenwoordig ongelofelijk veel verschillende websites en platforms.

Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat jouw vacatures aantrekkelijk omschreven en in beeld gebracht worden en dat de “employer branding” er een beetje goed voor staat. Dat is overigens ook weer een vak apart. Daarbij gaat het erom dat je je realiseert dat solliciteren tweerichtingsverkeer is. Ook de kandidaat gaat bewust kiezen: wil ik bij dit bedrijf werken? Wat bieden ze mij naast salaris? Hoe is de cultuur? Hoe gaan we met elkaar om?

Automatisch volgsysteem

Daarvoor gebruikt men tegenwoordig een ATS: een Applicant Tracking System.Een ATS of kandidaat-volgsysteem is een softwareapplicatie die de elektronische afhandeling van werving- en selectiebehoeften mogelijk maakt. Een ATS lijkt sterk op CRM-systemen (Customer Relationship Management), maar is ontworpen voor wervingsdoeleinden. In veel gevallen filtert het sollicitaties automatisch op basis van gegeven criteria zoals trefwoorden, vaardigheden, voormalige werkgevers, jarenlange ervaring en bezochte scholen.

Het voordeel van een ATS is dat het tussen het bedrijf en de vacaturewebsites in staat en eigenlijk alle vacatures in één handeling uitzet bij alle aangesloten websites, en vervolgens ook alle reacties op die vacatures weer terug laat vloeien naar het bedrijf. Met een ATS kun je per vestiging/afdeling meten hoelang vacatures openstaan. Je kunt beoordelen welke managers snel zijn met het reageren naar kandidaten en welke niet. Je kunt meten welke vacaturewebsite de meeste reacties oplevert en van welke website de meeste aannames gedaan worden, dus welke website kwalitatief de beste reacties oplevert.

Door middel van deze analytics kun je als HR-afdeling strategische beslissingen nemen over de beste wijze van online recruitment. Zo blijf je als HR-afdeling ‘on top of’ de uitdagende arbeidsmarkt van tegenwoordig.

Jouw rol

Als HR-ondersteuner kun je betrokken zijn bij de selectie van een ATS, het werken met een ATS door het plaatsen van vacatures en het analyseren en rapporteren door middel van een ATS. Je kunt bijdragen aan informatie over de cultuur. En uiteraard is een groot deel van het werk gericht op secuur en accuraat de wettelijke/administratieve taken uit te voeren. Zodat procedures goed uitgevoerd worden.

Al het bovenstaande neemt natuurlijk niet weg dat veel beslissingen die over mensen gaan, ook nog steeds worden genomen op basis van gevoel, intuïtie, empathisch vermogen en ‘common sense’. Wat mij betreft moet dit ook zo blijven.

Lees ook

Linda van Berkum specialiseerde zich als HR-ondersteuner. "De jonge HR-generatie is klaargestoomd om innovatief te zijn."

Managementassistent Petra Verbree breidde haar takenpakket uit met HR- en PR-taken. "Ik heb het oude secretaressewerk vrijwel zien verdwijnen."

De maatregelen tegen het coronavirus hebben het ondersteuners moeilijker gemaakt om hun mening te geven en invloed uit te oefenen. Dat blijkt uit onderzoek van Management Support onder 2.456 werknemers.

Of volg de training HR in de praktijk.

Onderdeel van de collectie

Hr-taken

Een interessante uitbreiding van je rol en takenpakket is door hr-taken op je te nemen. Als hr-assistent kun je betrokken zijn bij het begeleiden en inwerken van nieuwe medewerkers, bij medewerkerstevredenheid én bij werving en selectie.

Lees meer over

Oproep: deel met ons jouw Kantelpunt

Oproep: deel met ons jouw Kantelpunt

In de rubriek Het kantelpunt nemen assistants je mee naar het moment waarop hun kijk op hun werk en zichzelf veranderde. Ik ben op zoek naar degenen...

5 tips voor een betere werk-privébalans als virtual assistant

5 tips voor een betere werk-privébalans als virtual assistant

Werken als zelfstandig virtual assistant vanuit huis biedt veel flexibiliteit en vrijheid. Maar het zorgt er ook voor dat de (fysieke én mentale)...

Onmisbaar zijn, ook online! Zo manage je relaties als virtual assistant

Onmisbaar zijn, ook online! Zo manage je relaties als virtual...

Hoe bouw en onderhoud je als Virtual Assistant de waardevolle relaties die je anders op kantoor zou hebben? Dit zijn vijf tips van...

Personal assistant: krijg zelfinzicht en zet problemen om in kansen

Personal assistant: krijg zelfinzicht en zet problemen om in kansen

Kijk naar jezelf en leer van wat je ziet en voelt, adviseert trainer Gerry Ubels. Zij verzorgt de opleiding Personal Assistant.

De 5 meest gelezen artikelen van februari 2024

De 5 meest gelezen artikelen van februari 2024

Mis ze niet, de vijf meest aangeklikte artikelen van februari 2024! Over onder meer: gedeeld leiderschap, iemand inwerken op het secretariaat en...

Last call! Doe je mee aan ons onderzoek?

Last call! Doe je mee aan ons onderzoek?

We brengen graag de skills in kaart van de ondersteuner van nu - met jouw hulp! Ons onderzoek staat nog twee dagen open. Doe mee en maak kans op een...

Zo word je een strategisch gesprekspartner voor je manager

Zo word je een strategisch gesprekspartner voor je manager

Eerst denken, dan doen: het klinkt logisch, maar met een hoge werkdruk schiet je snel in de actiemodus. Hoe kun je in de waan van de dag toch...

Vijf vragen die je jezelf moet stellen halverwege jouw loopbaan

Vijf vragen die je jezelf moet stellen halverwege jouw loopbaan

Halverwege jouw loopbaan kan je worstelen met de onverwachte koers van jouw carrièrepad. Maar volgens deze experts is dit moment juist een goede...