Vindt jouw manager zichzelf meer dan geweldig?

Vindt jouw manager zichzelf meer dan geweldig?

Managementondersteuners zijn makkelijke prooien voor narcisten, weet Iris Koops, die verschillende boeken schreef over narcistische mishandeling. Wat kun je doen als jij hier slachtoffer van wordt?

Narcisme is een psychische stoornis, waar naar schatting minimaal 1 procent van de mensen aan lijdt. Iris Koops: “Een narcist gaat volledig uit van zijn eigen behoeften en ziet jou als een verlengstuk van zichzelf, maar tegelijk houdt hij geen rekening met je. Alles draait om hem.”

Narcisme ontstaat vaak tijdens de kinderjaren, als je normaal gesproken empathie en zelfreflectie ontwikkelt. Bij narcisten is dit proces gestagneerd, bijvoorbeeld door ernstig trauma of juist omdat hun ouders hem ze kind de hemel in hebben geprezen. “Een narcist heeft daardoor heel weinig zelfgevoel. Dit compenseert hij door een imago hoog te houden, gebaseerd op grootheidswaanzin. Hij is geweldig, vindt hij zelf althans, en mensen om hem heen moeten dit beeld voeden. Met positieve aandacht, wel te verstaan; negatieve tolereert hij niet.”

Iedereen kan slachtoffer worden van een narcist, zeker ook mannen, benadrukt Iris. Maar secretaresses zijn wel een makkelijke prooi, zo blijkt uit diverse boeken en ervaringsverhalen. “Zij zíjn het verlengstuk van hun baas, dat is tenslotte de kern van hun werk. Precies die afhankelijkheidsrelatie maakt ze extra kwetsbaar.”

In het nieuwe Management Support Magazine lees je ervaringsverhalen en de adviezen van Iris Koops. Je kunt het abonnement twee maanden gratis uitproberen!